Đề thi trung học phổ thông quốc gia - Bài thi: Ngoại ngữ - Môn thi: Tiếng Anh 297

docx 5 trang nguyendu 4020
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi trung học phổ thông quốc gia - Bài thi: Ngoại ngữ - Môn thi: Tiếng Anh 297", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_trung_hoc_pho_thong_quoc_gia_bai_thi_ngoai_ngu_mon_th.docx

Nội dung text: Đề thi trung học phổ thông quốc gia - Bài thi: Ngoại ngữ - Môn thi: Tiếng Anh 297

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TRUNG HỌC PHỔ THÔNG QUỐC GIA NĂM 2021 TRƯỜNG THPT Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH 297 (Đề thi gồm. 05 trang) Thời gian làm bài. 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ và tên thí sinh: . SBD: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 01. A. attended B. survived C. prepared D. assigned Question 02. A. great B. repeat C. teacher D. disease Mark the letter А, B, C, or D on your answer three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 03. A. human B. apply C. tailor D. artist Question 04. A. classify B. automate C. encourage D. recognize Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 05. Children who demonstrate outstanding talents come from all social, culture, and economic groups. A. from B. who C. talents D. culture Question 06. By the 1990s, one result of deforestation were high numbers of endangered species. A. were B. the C. of D. endangered Question 07. Some gifted children gain early entry to kindergarten, skip grades, enter college earlier than usual, or take specific courses with older children. A. than B. entry C. or D. older Mark the letter А, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 08. My colleague is___ photographer; let’s ask her for advice about color film. A. the B. a C. an D. 0 (no article) Question 09. Could you___ your name here, please? A. signal B. signing C. sign D. signature Question 10. My father wants me___ this work before midnight. A. to finishing B. finishing C. finish D. to finish Question 11. Their classmates___ here since they left high school three years ago. A. have been B. was C. am D. will be Question 12. If David speaks English more fluently, he___ a better job in the future. A. would find B. will find C. will have found D. would have found Question 13. Laura has never been very keen___ football. A. up B. from C. on D. with Question 14. ___ its popularity, the book was quickly sold out. A. However B. Because C. Because of D. Although Question 15. Hieu and his friend stayed up late to play computer games last night, ___? A. didn’t he B. did they C. did he D. didn’t they Question 16. It is essential that everyone___ what to do in case of fire. A. know B. knows C. has known D. is knowing Question 17. Half of the children were away from school last month because of___ of Covid-19. A. a breakthrough B. an outbreak C. a break-up D. an outburst Question 18. Don’t___ to phone Mr. Alex, I’ve already talked to him. A. worry B. concern C. bother D. mind Question 19. The play started___. A. after we have arrived at the theater B. when we arrive at the theater C. until we will arrive at the theater D. as soon as we arrived at theater Question 20. I don’t believe a___ of what he says. A. bit B. sentence C. phrase D. word Question 21. From the___ expression on his mother’s face, Bob realized that he wouldn’t be able to persuade her. A. firm B. tall C. weak D. hasty By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 1/4
  2. Question 22. My expensive laptop was dead as___ but it is working properly now. A. a doornail B. a post C. a bell D. a cucumber Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. Question 23. Thiago and Marinda are meeting and having a conversation. - Thiago: “Shall we go boating tomorrow?” - Marinda: “___. The weather report says a storm is coming”. A. Sure B. I’m afraid we can’t C. That’s a good idea D. That’s a deal Question 24. The teacher is giving comments on John’s writing. - Teacher: “John, you’ve written a much better essay this time.” - John: “___” A. What did you say? I’m so shy. B. Writing, Why? C. Thank you. It’s really encouraging. D. You’re welcome. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 25. My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play. A. modest B. famous C. perfect D. skillful Question 26. Sorry! I’m feeling a bit under the weather today. I am thinking I’m getting a cold. A. sick B. wealthy C. happy D. curious Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 27. Some vegetables are grown without soil and artificial light. A. real B. natural C. genuine D. true Question 28. He sometimes gets into hot water when driving at full speed after drinking wine. A. keeps calm B. stays safe C. falls into disuse D. gets into trouble Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 29. People say he won a lot of money on the lottery. A. He was said to win a lot of money on the lottery. B. He is said that he won a lot of money on the lottery. C. He is said to have won a lot of money on the lottery. D. He won a lot of money on the lottery, it is said. Question 30. “No! No! I didn’t use your computer!” Albert said. A. He suggested having used my computer. B. He admitted having used my computer. C. He regretted having used my computer. D. Albert denied having used my computer. Question 31. You should have persuaded him to change his mind. A. It was essential to persuade him to change his mind but you didn’t. B. You didn't persuade him to change because of his mind. C. You should persuade him to change his mind. D. You persuaded him to change his mind but he didn't listen. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 32. The government has little money. It can’t deal with many social problems. A. The government has little money because it can’t deal many social problems. B. The government has little money so it can’t deal with many social problems. C. The government has little money, but it can deal with many social problems. D. The government has little money so that it can’t deal with many social problems. Question 33. There is so much rain in March in the north part of the country. It is not common. A. Seldom there is so much rain in March in the north part of the country. B. Seldom it is rain so much in March in the north part of the country. C. Seldom is there so much rain in March in the north part of the country. D. It is common to be rain so much in March in the north part of the country. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. Tidal energy is a renewable source of energy. During the 20th century, engineers developed ways to use tidal movement to (34)___ electricity in areas where there is a significant tidal range—the difference in area between high tide and low tide. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 2/4
  3. Tidal energy production is still in its infancy. The amount of power produced so far has been small. There are very (35)___ commercial-sized tidal power plants operating in the world. The first was located in La Rance, France. The largest facility is the Sihwa Lake Tidal Power Station in South Korea. The United States has no tidal plants and only a few sites (36)___ tidal energy could be produced at a reasonable price. In the United States, there are legal concerns about underwater land ownership and environmental impact. Investors are not enthusiastic about tidal energy (37)___ there is not a strong guarantee that it will make money or benefit consumers. Engineers are working to improve the technology of tidal energy generators to increase the amount of energy they produce, to decrease their (38)___ on the environment, and to find a way to earn a profit for energy companies. Question 34. A. build B. make C. generate D. bring Question 35. A. less B. little C. much D. few Question 36. A. where B. whom C. which D. what Question 37. A. although B. because C. when D. however Question 38. A. part B. compliment C. impact D. initiative Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Health promotion and disease prevention programs focus on keeping people healthy. Health promotion programs aim to engage and empower individuals and communities to choose healthy behaviours and make changes that reduce the risk of developing chronic diseases and other morbidities. Defined by the World Health Organization, health promotion is: “The process of enabling people to increase control over, and to improve, their health. It moves beyond a focus on individual behaviour towards a wide range of social and environmental interventions.” Disease prevention differs from health promotion because it focuses on specific efforts aimed at reducing the development and severity of chronic diseases and other morbidities. Wellness is related to health promotion and disease prevention. Wellness is described as the attitudes and active decisions made by an individual that contribute to positive health behaviours and outcomes. Health promotion and disease prevention programs often address social determinants of health, which influence modifiable risk behaviours. Social determinants of health are the economic, social, cultural, and political conditions in which people are born, grow, and live that affect health status. Modifiable risk behaviours include, for example, tobacco use, poor eating habits, and lack of physical activity, which contribute to the development of chronic disease. (Adapted from Question 39. Which best serves as the title for the passage? A. Understanding Health Promotion B. Social Determinants of Health C. What do you know about disease prevention? D. Defining Health Promotion and Disease Prevention Question 40. The word “empower” in paragraph 1 is closest in meaning to___. A. insist B. pursue C. affect D. allow Question 41. What does disease prevention focus on? A. Specific efforts reducing the development and severity of chronic diseases B. Wide range of social and environmental interventions C. Attitudes and active decisions made by an individual D. Positive health behaviours and outcomes Question 42. The word “that” in paragraph 2 refers to___. A. attitudes and active decisions B. wellness C. health behaviours D. outcomes Question 43. According to the last paragraph, modifiable risk behaviours contribute to the development of___. A. eating habits B. chronic disease C. physical activity D. tobacco use Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. In the study of 15 countries, including the US, UK, Japan, India, Brazil, Argentina, Belgium, Finland, France, Germany, Hungary, Italy, the Netherlands, Spain and Sweden, it was discovered By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 3/4
  4. that 41 percent of "highly mobile" employees (those who more often worked from home) considered themselves highly stressed as well, compared to only 25 percent of those who worked only on-site. This news may come as a shock to many people who may consider a work-from-home lifestyle to be one that's less stressful and marked with more personal freedom. Part of this stress experienced by those highly mobile workers may be due to the fact that those who work from home face a host of challenges that are unique to this particular setup. It is true that most people love the flexibility that comes with working from home: getting up and going to sleep at times that are dictated more by one's personal body clock and tastes can be wonderfully liberating. It can also get out of hand and feel stressful, however, to be free from the structure that once felt confining. Likewise with the freedom from dealing with obnoxious co-workers. While most people may enjoy having the freedom to choose who they interact with each day and love to avoid listening to office gossip, complaints, and politics, they may be surprised by the isolation they feel when their interactions aren't automatic and they need to put in an effort to see anyone at all. Many of these factors may balance each other out stress-wise, but the recent UN study suggests that the increased reliance on mobile devices may push the work-from-home crowd over the edge into higher-stress territory. These experiences may come as a surprise to someone who is new to working at home, but they are commonly experienced. They are also common sources of stress. There must be more on these and other widespread sources of stress for those who live where they work, have zero commute time, and may not realize that they are not alone in the surprising sources of stress they face. (Adapted from Question 44. Which of the followings best serves as the title of the article? A. The Study of Workers in the 15 Countries B. Job and One's Personal Body Clock and Tastes C. Research on Stress and Working from Home D. The Recent UN Study of Co-workers in Offices Question 45. According to the passage, what may give those who work from home a shock? A. 41 percent of people working from home feel disappointed at their work. B. Working from home is 25 percent more effective than working on-site. C. On-site work may be more challenging due to its particular setup. D. It’s more stressful to work from home than to work on-site. Question 46. The word “liberating” in paragraph 2 most probably means___. A. free B. solid C. hateful D. emotional Question 47. Which of the followings is NOT true about working from home? A. Working from home has its own particular challenges. B. It’s quite easy for those who work from home to see others and interact with them. C. Many people like working from home since it gives more freedom. D. Flexibility at home can make people stressed. Question 48. The word “they” in paragraph 3 refers to___. A. complaints B. most people C. co-workers D. interactions Question 49. The word “reliance” in paragraph 4 is closest in meaning to___. A. impression B. efficiency C. dependence D. curiosity Question 50. What can be inferred from the last paragraph? A. Working from home may give you more experience. B. It’s common to have surprising promotions thanks to working at home. C. People will no longer feel lonely when working at home. D. There are many sources of stress for those who work from home. ___HẾT___ ĐÁP ÁN 01. A 02. A 03. B 04. C 05. D 06. A 07. B 08. B 09. C 10. D 11. A 12. B 13. C 14. C 15. D 16. A 17. B 18. C 19. D 20. D 21. A 22. A 23. B 24. C 25. D 26. A 27. B 28. B 29. C 30. D 31. A 32. B 33. C 34. C 35. D 36. A 37. B 38. C 39. D 40. D 41. A 42. A 43. B 44. C 45. D 46. A 47. B 48. B 49. C 50. D By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 4/4
  5. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 5/4